ปริมาณฟินอลิกรวมและความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระของสาร

บทคัดย่อ/Abstract

งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปริมาณฟินอลิกรวมและความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระของสารจากว่านหอม โดยนำส่วนเหง้าของว่านหอมทำความสะอาด หั่นเป็นชิ้นเล็กๆ สกัดด้วยไอน้ำได้น้ำมันหอมระเหย ส่วนกากที่เหลือนำมาแช่ในตัวทำละลาย เมทานอล ระเหยตัวทำละลายออกได้สารสกัดหยาบเมทานอล นำสารสกัดหยาบเมทานอลไปวิเคราะห์ปริมาณฟินอลิกรวม พบปริมาณฟินอลิกรวม 2.60±0.01 mg GAE/g extract นำสารสกัดเมทานอลไปทำการศึกษาความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระ DPPH, ABTS และ FRAP พบฤทธิ์การต้านอนุมูลอิสระ DPPH ด้วยค่า IC50 เท่ากับ 0.57 mg/ml ความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระ ABTS ด้วยค่า IC50 เท่ากับ 2.24 mg/ml และค่า FRAP เท่ากับ 1.50±0.02 g/g extract และจากการนำสารสกัดเมทานอลไปทำการแยกด้วยวิธีคอลัมน์โครมาโทกราฟีจนได้สารบริสุทธิ์ (A และ B) ทำการพิสูจน์โครงสร้างของสารที่แยกได้ด้วยเทคนิคทางสเปกโทรสโกปีและเปรียบเทียบข้อมูลที่เคยมีรายงานมาแล้ว พบว่า สาร A คือสารประกอบ ethyl p-methoxycinnamate และสาร B คือสารประกอบ p-methoxy cinnamic acid มีรายงานวิจัยพบว่า สารดังกล่าวมีประโยชน์ในการช่วยลดระดับน้ำตาลในเลือดโดยผ่านกลไกการกระตุ้นตับอ่อนให้หลั่งอินซูลิน มีฤทธิ์กระตุ้นการนอนหลับ และฤทธิ์ต้านเชื้อแบคทีเรีย

This research aims to study the total phenolic content and antioxidant activity of compounds from Kaempferia galanga. By cleaning the rhizome of K. galangal and then cutting it into small pieces. Extracted with steam distillation to get essential oil. The remaining residue is soaked in methanol to give crude methanol extract. The methanol extract was analyzed to find the total phenolic content, the result showed the total phenolic content with a value of 2.60±0.01 mg GAE/g extract. The methanol extract was tested for DPPH, ABTS and FRAP antioxidant activities. The result showed the ability of the DPPH antioxidant capacity with IC50 value at 0.57 and the IC50 value of ABTS at 2.24 mg/ml, also the FRAP value was 1.50±0.02 g/g extract respectively. The methanol extract was isolated by column chromatography methods, until we got pure substances. The structure of the substance that can be identified by spectroscopy techniques and then also compared with the data that has been reported. It was found that A is an ethyl p-methoxycinnamate compound, and B is a p-methoxycinnamic acid compound. These substances are useful in helping to reduce blood sugar levels through mechanisms that stimulate the pancreas to secrete insulin.,which has stimulating effect on sleep and antibacterial activity.