การเพิ่มประสิทธิภาพในกระบวนการผลิตแหนมหมู : กรณีศึกษา ร้านแหนมอัมพร ต.วารินชำราบ อ.วารินชำราบ จ.อุบลราชธานี

บทคัดย่อ/Abstract

งานวิจัยฉบับนี้ มีวัตถุประสงค์ เพื่อเพิ่มประสิทธิภาพในกระบวนการผลิตแหนมหมู ผู้วิจัยได้ทำการศึกษาสภาพปัญหา โดยใช้แผนภูมิการเคลื่อนที่ของกระบวนการผลิตในการเก็บข้อมูลแล้วทำการวิเคราะห์สาเหตุโดยใช้หลักการแผนภูมิก้างปลา พบว่ามี 2 ขั้นตอนที่เกิดความสูญเปล่าในกระบวนการผลิตแหนมหมู คือ 1) กระบวนการบดหนังหมู และ 2) กระบวนการอัดแหนม กระบวนการบดหนังหมู มีความสูญเปล่าในกระบวนการผลิต คือ ระหว่างการบดหนังหมูมีหนังหมูกระเด็นออกจากเครื่องบด เกิดเป็นของเสีย มีหนังหมูกระเด็นออกจากเครื่องบดเกิดเป็นของเสียจำนวน 300 กรัมต่อวัน ผู้วิจัยทำการแก้ปัญหา โดยการออกแบบอุปกรณ์ป้องกันการกระเด็นของหนังหมู หลังการปรับปรุงพบว่าสามารถลดของเสียลงได้เหลือ 20 กรัม จาก 300 กรัม การปรับปรุงส่งผลให้ของเสียลดลง 280 กรัม คิดเป็นร้อยละ 93.33 ของจำนวนของเสียทั้งหมด ส่วนกระบวนการอัดแหนม ก่อนการปรับปรุง ผลิตแหนมได้ 12 กิโลกรัม ใช้เวลา 26,280 วินาที หลังจากทำการพัฒนาหัวบรรจุแหนม พบว่า สามารถผลิตแหนมได้เพิ่มขึ้นเป็น 16 กิโลกรัม คิดเป็นร้อยละ 33.33 และใช้เวลาในการผลิตเพียง 22,680 วินาที หรือคิดเป็นร้อยละ 13.69


This research has a purpose to increase efficiency in the production process, fermented pork Neam. The board of education, who has studied the issue conditions using charts to the movement of the production process in the storage and then to analyze the cause using the Fishbone diagram. Found that there are 2 steps of the wasteland. In the process of producing fermented pork Neam is 1) pig skin grinding process and 2) compression process grinding fermented pig skin. There is waste in the manufacturing process is underway to crush the skin with skin splashes out of the grinder. Waste collected from the data before the update has found a pig skin splashes out of the grinder waste occurs. Amounting to 300 grams per day. So, we do to solve the problem by designing a device to prevent spattering of leather. After the solving can be found to reduce the waste down the remaining 20 grams from 300 grams to improve the result of reduced waste, 280 grams, representing 93.33% of all waste. The compressed process fermented pork Neam before the update. Production of fermented. 12 kilograms takes 26,280 seconds after the developed packing fermented found that can produce Neam has increased to 16 kilograms, representing 33.33% and produce only sec. 22,680 or 13.69%