ผลของน้ำต้มมะคำดีควายต่อการลดการปนเปื้อนของเชื้อปรสิตในผักบริโภคสด
บทคัดย่อ/Abstract
การบริโภคผักสดได้รับการพิสูจน์แล้วว่ามีโอกาสสูงที่จะได้รับปรสิตเข้าสู่ร่างกายการศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อตรวจสอบผลของน้ำต้มมะคำดีควายต่อการลดการปนเปื้อนของปรสิตต่อผัก ผักสดดิบจำนวน 120 ตัวอย่าง ได้แก่ กะหล่ำปลี ผักกาดหอม สะระแหน่ และต้นหอม จากตลาดในเขตเทศบาล จังหวัดอุบลราชธานีเพื่อตรวจสอบระดับการปนเปื้อนปรสิตและการปนเปื้อนของปรสิตหลังจากล้างด้วยน้ำต้มมะคำดีควายพบไข่ของ Strongyloides sp., Teania sp., Ascaris lumbricoides และพยาธิปากขอมีการการปนเปื้อนในผัก โดยที่ Strongyloides sp. มีการปนเปื้อนสูงสุดในผักทุกชนิดคิดเป็น 34 จาก120 ตัวอย่างผัก (28.3%) และการปนเปื้อนน้อยที่สุดคือ Teania sp. จากความเข้มข้นที่แตกต่างกันของน้ำต้มมะคำดีควาย (0.3, 0.6 และ 1.2%) การล้างผักด้วยต้มมะคำดีควายเข้มข้น 1.2% มีประสิทธิภาพมากที่สุดในการกำจัดการปนเปื้อนของปรสิต เมื่อเทียบกับวิธีการล้างผักด้วยวิธีมาตรฐานรวมโดยการล้างด้วยน้ำประปาและน้ำยาล้างผัก การล้างผักด้วยต้มมะคำดีควาย 1.2% สามารถกำจัดปรสิตทุกชนิดจากผักทุกชนิด ผลจากการศึกษาครั้งนี้ชี้ให้เห็นว่าการล้างผักด้วยต้มมะคำดีควายอาจใช้เป็นน้ำยาล้างทางเลือกในการฆ่าเชื้อไข่พยาธิในผัก
Consumption of raw vegetables has been proved to be the vehicle for transmission of parasites. This study aims to examine the effect of soapberry aqueous solution on the reduction of parasitic contamination on vegetables. A total of 120 raw vegetables, including napa cabbage, lettuce, kitchen mint and green shallot were randomly collected from 4 local markets in Ubonratchathani, Thailand in order to investigate their contamination level as well as parasitic contamination after washing with soapberry aqueous solution. The eggs of Strongyloides sp., Teania sp., Ascaris lumbricoides and hookworm were found contamination in vegetables. Strongyloides sp. are the highest contamination in all of the vegetables (34/120 28.3%) and the lowest contamination is Teania sp. Among varied concentrations (0.3, 0.6 and 1.2%), washing vegetables with 1.2 % soapberry aqueous solution showed the most effective to remove parasitic contamination when compared to standard washing methods, including washing with running tap water and with 0.05 % sodium bicarbonate solution. Washing vegetables with 1.2% soapberry aqueous solution showed to remove all kinds of parasites from all kinds of studied vegetables. The result from this study indicates that soapberry aqueous solution may be used as alternative washing reagent for disinfection of parasitic eggs on vegetables.