การวิเคราะห์ต้นทุนโลจิสติกส์ของผักปลอดสารพิษในจังหวัดอุบลราชธานี
บทคัดย่อ/Abstract
งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) ศึกษาห่วงโซ่อุปทานของผักปลอดสารพิษในจังหวัดอุบลราชธานี 2) วิเคราะห์ต้นทุนด้านโลจิสติกส์ภายใต้กิจกรรมโลจิสติกส์ของผักปลอดสารพิษในจังหวัดอุบลราชธานี 3) เสนอแนวทางในการจัดการโลจิสติกส์และโซ่อุปทานของผักปลอดสารพิษในจังหวัดอุบลราชธานี กลุ่มตัวอย่างที่ทำการศึกษา คือ เกษตรกรปลูกผักปลอดสารพิษที่ได้รับการรับรองมาตรฐาน การปฏิบัติการเกษตรที่ดี (Good Agricultural Practice :GAP) จำนวน 107 รายในจังหวัดอุบลราชธานี เครื่องมือในการศึกษาใช้แบบสัมภาษณ์แบบกึ่งโครงสร้างและนำข้อมูลมาวิเคราะห์ เพื่อหาความสัมพันธ์ของห่วงโซ่อุปทานและต้นทุนโลจิสติกส์ภายใต้ตัวแบบจำลองอ้างอิงการดำเนินงานโซ่อุปทาน (Supply Chain Operation Reference Model :SCOR Model) ของผักปลอดสารพิษในจังหวัดอุบลราชธานี ผลการวิเคราะห์ทำให้ทราบว่า รูปแบบของโซ่อุปทานของผักปลอดสารพิษในจังหวัดอุบลราชธานี มี 3 รูปแบบ คือ รูปแบบที่ 1 เกษตรกรผู้ปลูกผักปลอดสารพิษเป็นผู้ผลิตและจำหน่ายเอง รูปแบบที่ 2 เกษตรกรผู้ปลูกผักปลอดสารพิษเป็นผู้ผลิตและจำหน่ายให้พ่อค้าคนกลาง และ รูปแบบที่ 3 เกษตรกรเป็นผู้ปลูกผักปลอดสารพิษเป็นผู้ผลิตและจำหน่ายให้กับ ห้างสรรพสินค้า หรือ หน่วยงานโดยอยู่ในรูปแบบของสัญญาซื้อขาย จากการศึกษาต้นทุนโลจิสติกส์ทั้ง 3 วิธี พบว่า รูปแบบที่1 มีต้นทุนโลจิสติกส์เท่ากับ 2.17 บาทต่อกิโลกรัม รูปแบบที่2 มีต้นทุนโลจิสติกส์เท่ากับ 2.53 บาทต่อกิโลกรัม และ รูปแบบที่3 มีต้นทุนโลจิสติกส์เท่ากับ 8.31 บาทต่อกิโลกรัม ซึ่งกิจกรรมโลจิสติกส์ที่ทำให้เกิดต้นทุนมากที่สุด คือ ต้นทุนการขนส่ง รองลงมา คือ ต้นทุนการเคลื่อนย้าย
This research aims to: 1) study the supply chain of organic vegetables in Ubon Ratchathani province; 2) analyze logistics costs under logistic activities of organic vegetables in Ubon Ratchathani province; 3) Management of Logistics and Supply Chain of Organic Vegetables in Ubon Ratchathani Province. The samples for study were non-toxic organic vegetable farmers who certified the Good Agricultural Practices (GAP) in Ubon Ratchathani 107 person. The tools of this research were semi-structured interview and data analysis to find the relationship of supply chain and logistics costs under the reference model of supply chain operations of organic vegetables in Ubon Ratchathani. The results indicate that were 3 pattern of the supply chain of organic vegetables in Ubon Ratchathani province were Form 1: Non-Toxic Organic Vegetable Growers: Manufacturer and Distributor Form 2: Organic Vegetable Growers The third type of farmers are organic growers and producers. Department store or agency in the form of a contract and Form 3: Farmers are organic growers, producers and distributors. Department store or agency in the form of a contract. From the study of logistics costs, Form 1 had the logistics cost of 2.17 baht per kilogram. Form 2 had the logistics cost of 2.53 baht per kilogram and Form 3 has a logistics cost of 8.31 baht per kilogram. The most costly logistics activity was transportation cost, followed by transport cost.