การออกแบบเครื่องคั่วเมล็ดกาแฟที่เหมาะสมกับธุรกิจขนาดกลางและขนาดย่อม กรณีศึกษาโรงงานคั่วเมล็ดกาแฟในจังหวัดอุบลราชธานี
บทคัดย่อ/Abstract
งานวิจัยเรื่องการออกแบบเครื่องคั่วเมล็ดกาแฟที่เหมาะสมกับธุรกิจขนาดกลางและขนาดย่อม กรณีศึกษาโรงงานคั่วเมล็ดกาแฟในจังหวัดอุบลราชธานี มีวัตถุประสงค์เพื่อออกแบบและสร้างเครื่องคั่วเมล็ดกาแฟที่เหมาะสมกับธุรกิจขนาดกลางและขนาดย่อม ตลอดจนศึกษาประสิทธิภาพเครื่องคั่วเมล็ดกาแฟต้นแบบในอุตสาหกรรมการผลิตเมล็ดกาแฟคั่วในจังหวัดอุบลราชธานี โดยใช้เทคนิควิทยาศาสตร์การตัดสินใจวิเคราะห์ปัจจัยความต้องการจากผู้ประกอบการธุรกิจโรงคั่วกาแฟขนาดกลางและขนาดย่อม โดยเน้นการศึกษาด้าน การใช้งาน วัสดุ รูปแบบ ความปลอดภัย และความสะดวก ผลการวิจัยพบว่า เครื่องคั่วเมล็ดกาแฟต้นแบบที่เหมาะสมกับธุรกิจขนาดกลางและขนาดย่อมที่ผ่านการวิเคราะห์และออกแบบมี 2 ขนาดคือ ขนาดถังคั่ว 1.5 กิโลกรัมและขนาดถังคั่ว15 กิโลกรัม จะประกอบด้วยส่วนประกอบชนิดเดียวกันและสัดส่วนของโครงสร้างทั้งหมดที่เหมือนกันแต่จะแตกต่างกันที่ขนาด อุณหภูมิที่เหมาะสมกับคุณลักษณะผลิตภัณฑ์ในการคั่วโดยใช้เครื่องคั่วเมล็ดกาแฟต้นแบบในการคั่วระดับอ่อน กลาง และ เข้ม คือ 160 180 และ 200 องศาเซียลเซียส น้้าหนักเมล็ดกาแฟรวมหลังคั่วลดลงร้อยละ 17.2 19.2 และ 22.4 ตามล้าดับ โดยมีเวลาในการคั่วที่เหมาะสมคือ 15 ถึง 20 นาที เท่ากัน มีระดับความพึงพอใจโดยรวมสูงที่สุด ผลการศึกษาคุณลักษณะของเครื่องคั่วเมล็ดกาแฟต้นแบบพบว่า มีคุณลักษณะด้านมิติของเครื่อง การใช้พลังงาน และ สมรรถนะใกล้เคียงกับเครื่องคั่วกาแฟทั่วไปที่ขายตามท้องตลาดแต่มีราคาที่ต่้ากว่าร้อยละ 60-80
Research on the design of coffee roasters suitable for small and medium-sized businesses: A case study of a coffee roasting plant in Ubon Ratchathani Province aims to design and build a coffee roaster suitable for small and medium- sized businesses. As well as to study the efficiency of a prototype coffee roaster in the roasted coffee bean production industry in Ubon Ratchathani Province by using decision science techniques to analyze demand factors from small and medium-sized coffee roasting business operators. The research will study usability, materials, form, safety and convenience. The results showed that The prototype coffee roaster suitable for small and medium-sized businesses that has been analyzed and designed is available in 2 sizes: 1. 5 kg roasting tank and 15 kg roasting tank. They consist of the same type of components and all structural proportions that are the same but differ in size. Temperature suitable for roasting product characteristics using a master coffee roaster for light, medium and dark roasts are 160, 180 and 200 degrees Celsius. Total coffee bean weight after roasting decreased by 17.2%, 19.2% and 22.4% respectively. The optimum roasting time is equal to 15 to 20 minutes. From the results of the study of the characteristics of the prototype coffee roaster, it was found that Has the highest level of overall user satisfaction. There are dimensional characteristics of the machine. (3)The energy consumption and performance are similar to the general coffee roasterssold in the market, but the price is 60-80% lower.