การพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารว่างเสริมแคลเซียมจากปลาซิว
บทคัดย่อ/Abstract
ปลาซิวเป็นปลาที่มีมากในท้องถิ่นสามารถนำมาแปรรูปได้หลากหลายและอุดมไปด้วยแคลเซียม ซึ่งช่วยควบคุมการทำงานของระบบประสาทและกล้ามเนื้อ และหัวใจ โดยควบคุมการหดตัว ของกล้ามเนื้อและกระตุ้นการส่งผ่านของระบบประสาท และยังป้องกันโรคกระดูกพรุนในผู้สูงอายุด้วย อาหารว่าง(แคลเซียมสแน็กบอล) เสริมแคลเซียมจากปลาซิว จึงเป็นผลิตภัณฑ์หนึ่งที่เหมาะสำหรับผู้ที่สนใจสุขภาพ แล้วยังสามารถพกพาสะดวกในการบริโภคเหมาะกับสังคมปัจจุบันที่ต้องการความสะดวกสบายและเร่งรีบ การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์ดังนี้ 1) เพื่อทดสอบการยอมรับของผู้บริโภคที่มีต่อแคลเซียมสแน็กบอล 2) เพื่อทดสอบการยอมรับของผู้บริโภคที่มีต่อบรรจุภัณฑ์แคลเซียมสแน็กบอล 3) เพื่อศึกษาปริมาณปลาซิวป่นที่เหมาะสมในการทำแคลเซียมสแน็กบอล 4) เพื่อศึกษาคุณค่าทางโภชนาการของแคลเซียมสแน็กบอล 5) เพื่อศึกษาอายุการเก็บรักษาของแคลเซียมสแน็กบอล โดยเติมปลาซิวป่นปริมาณ 50, 75 และ 100 กรัม ลงในผลิตภัณฑ์แคลเซียมสแน็กบอล พบว่าผู้บริโภคทั่วไปและผู้สูงอายุให้คะแนนการยอมรับทางประสาทสัมผัสแคลเซียมสแน็กบอลที่เติมปลาซิวป่น 100 กรัม ในด้านความชอบรวมมากที่สุดมากที่สุด (6.92 ± 1.29 และ 8.42 ± 0.67 ตามลำดับ) มีปริมาณแคลเซียมและปริมาณโปรตีนมากกว่าสูตรที่ไม่เติมลาซิวป่น 6.81 เท่า และ 1.53 ตามลำดับ (3,403.99 mg/kg และ 25.23%) ในการศึกษาอายุการเก็บรักษาทุกวันที่ 1, 3, 5 และ 7 วัน และเก็บที่อุณหภูมิ 12 C ในบรรจุภัณฑ์ ถาด 6 หลุม สีทอง พบว่าเมื่อก็บรักษานานขึ้นแคลเซียมสแน็กบอลจะมีค่า Hardness1 Hardness2 Cohesiveness และ Chewiness มีความแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญ p ≤ 0.05 โดยเมื่อเก็บรักษาในระยะเวลาที่นานขึ้นจะทำให้ค่า Hardness1 สูงขึ้น ซึ่งจะสัมพันธ์กันกับค่า Cohesiveness และ Chewiness ที่สูงขึ้นตามไปด้วย ค่าสี L a* และ b* มีความแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญ p ≤ 0.05 โดยเมื่อเก็บรักษาในระยะเวลาที่นานขึ้นจะทำให้ค่า L ลดลง (33.23 ± 3.16 31.44 ± 0.82 30.38 ± 2.27 32.18 ± 0.28 และ 30.09 ± 0.28 ตามลำดับ) ถึงแม้ว่าจากลักษณะปรากฏนั้นผลิตภัณฑ์จะมีลักษณะไม่แตกต่างจากวันที่ 0 มากนัก แต่เมื่อวิเคราะห์ด้านจุลินทรีย์ พบว่าปริมาณจุลินทรีย์ทั้งหมด ยีสต์และรา ผลิตภัณฑ์มีอายุการเก็บรักษาได้ 3 วัน เนื่องจากมีปริมาณยีสต์และรา ไม่เกินมาตรฐานที่กำหนด (มาตรฐานผลิตภัณฑ์ชุมชนขนมบ้าบิ่น 100 โคโลนี ต่อ 1 กรัม เท่ากับ 3 cfu/g) ซึ่งมีปริมาณจุลินทรีย์ทั้งหมด ยีสต์และรา 2.79 ± 0.07 cfu/g และ 2.96 ± 0.02 cfu/g ตามลำดับ และบรรจุภัณฑ์ที่ผู้บริโภคยอมรับมากที่สุด คือบรรจุภัณฑ์ถาด 6 หลุม เนื่องจากผู้บริโภคสามารถมองเห็นผลิตภัณฑ์ได้ชัดเจนมีปริมาณและราคาที่เหมาะสมคือ 6 ชิ้น ราคา 60 บาท และมีปริมาณแคลเซียมที่เพียงพอต่อวัน
Thai river sprat (Clupeichthys aesarnensis) is a local fish can be processed and rich in calcium. It helps regulate the functions of the nervous system and muscles and heart by controlling contractions of the muscles and stimulate the transmission of the nervous system and also prevent osteoporosis in the elderly. Snacks fortified with calcium from Thai river sprat is a product for consumers that interested in their health and can also carry convenience in consumption with today's society to need comfort and urgency. This study aims to 1) evaluate consumer acceptance of snack ball fortified with fish calcium 2) to test consumer acceptance of the snack ball packaging 3) study the suitable amount of the fish addition for making the snack ball 4) investigate the nutritional value of snack ball fortified with fish calcium and 5) determine the shelf life of calcium snack ball. The calcium snack ball product was added with different levels of Thai river sprat powder (RSP) (50, 75 and 100 g). Results showed that the consumer and the elderly gave the highest score of sensory evaluation of the calcium snack ball added with 100 g of RSP (6.92 ± 1.29 and 8.42 ± 0.67, respectively) and showed higher calcium and protein content than that of the snack ball added with 0 g RSP, which were 6.88 times and 1.53 respectively (3,403.99 mg / kg and 25.23%). in the study of shelf life at day 1, 3, 5 and 7 days, packed in a golden tray with six pits and stored at 12 C, showing that as the storage time increased, a significantly different (p ≤ 0.05) in Hardness1 Hardness2, Cohesiveness and Chewiness of the calcium snack ball were observed. Higher Hardness1, was increased with increasing the storage time which is related to the higher cohesiveness and chewiness. A significant different (p ≤ 0.05) in L a * and b * values was found. As the storage time increased L value was decreased (33.23 ± 3.16 31.44 ± 0.82 30.38 ± 2 .27 32.18 ± 0.28 and 30.09 ± 0.28, respectively). Although, no significant different in the appearance was observed from the first storage time (day 0). Analyzing for microbial aspects including the total amount of microorganisms, yeasts and mold the self-life of the product with 3 days of storage was found due to the amount of yeast and mold were in ranging the standard (Dessert community product standards, 3 cfu/g ). Here total microorganisms, yeasts and mold were 2.79 ± 0.07 cfu/g and 2.96 ± 0.02 cfu/g, respectively, and the best packaging from consumer’s acceptability was tray with six pits because consumers can see through the product clearly, the quantity and the right price was 6 pieces price 60 baht and have sufficient calcium content per day.